isolerendak.nl

DAKRAMEN EN DAKKAPELLEN

DAKRAMEN EN DAKKAPELLEN HEBBEN INVLOED

De meeste woningen met schuine/hellende daken hebben dakramen in het dak en/of een dakkapel.

Dit zijn potentiële bronnen van energieverlies. Een dak wat uitstekend is geïsoleerd kan desondanks toch heel energie onzuinig zijn vanwege de niet-geïsoleerde dakkapel of het enkel glas en de kiervorming rondom het dakraam.

Om een dak daadwerkelijk goed te isoleren, energiezuinig te krijgen alsmede een behaaglijk en comfortabel binnenklimaat is het noodzakelijk om ook dakramen en dakkapellen mee te nemen in de isolatiewerkzaamheden.

Geïsoleerde dakramen zijn belangrijk

DAKRAMEN ISOLEREN

Dakramen zijn een beduchte bron van luchtlekkages in een dak. Vanwege slechte sluitingen, enkel glas en kiervorming isoleert het vaak maar een fractie beter dan een gewoon gat in het dak.

Veelal is de beste oplossing om een nieuw dakraam te laten plaatsen waarbij deze goed op de aansluitingen afgekit moet worden.

KIERAFDICHTING

Aansluitingen tussen het dakbeschot en dakramen en dakkapellen zijn veelal slecht en in sommige gevallen kun je via kieren zo naar buiten kijken.

Dit probleem is eenvoudig op te lossen door naden en kieren dicht te spuiten met purschuim en tochtende dakramen en kapellen te voorzien van tochtstrippen.

DAKKAPEL ISOLATIE

Een dakkapel is een uitbouw op een hellend dak en is bedoeld om de inhoud van de zolderruimte te vergroten voor bijvoorbeeld een slaapkamer of kantoorruimte. Daarnaast biedt het meer lichtinval.

Moderne en nieuwe dakkapellen worden kant en klaar aangeleverd en zijn vaak goed geïsoleerd en voorzien van dubbel glas. Wat oudere dakkapellen en voornamelijk degenen die ter plaatse zijn gemaakt zijn echter minder goed geïsoleerd en daarnaast vond men in het verleden het niet waard om te investeren in bijvoorbeeld dubbel glas.

Door de aanwezigheid van enkel glas verliest de zolder veel warmte en condenseert bovendien vocht tegen het koude glas. Al met al zorgt het voor een niet behaaglijke leefruimte en zeker indien het een slaapkamer betreft is het erg onprettig. Daarnaast is enkel glas vanzelfsprekend inbraak-gevoeliger.

Er zijn verschillende soort dakkapellen zoals met zijwanden in glas en in een dichte uitvoering. Waar we nu naar kijken zijn de isolatiewaardes van de zijwanden en het platte dak. Het beste is om het platte dak van een dakkapel met de “warm dak methode” te isoleren. Deze methode beschermt ook nog eens tegen de warmte van de zon. Met name op platte daken van dakkapellen kan de zonnewarmte voor een onprettig hoge temperatuur en dito benauwdheid zorgen op zolder.

Belangrijke aandachtspunten zijn de aansluitingspunten waar vaak kiervorming kan ontstaan.

INFORMATIE OVER DAKEN:

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Functies dak

Een dak is een belangrijk onderdeel van een gebouw en...

Lees verder

Dakvormen

Er zijn vele dakvormen, maar globaal kunnen er 2 soorten wor....

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Dakbedekking

Onder dakbedekking wordt verstaan alle materiaallagen bo...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Dakramen- dakkapellen

De meeste woningen met schuine/hellende dak...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Over woningisolatie

Er zijn meerdere redenen om een woning te isoleren: de woning wordt energiezuiniger 

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Meeste warmteverlies

In de jaren '60 en '70 zijn veel woningen met pannendaken gebouwd die niet 

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Dak isoleren

Deze website behandelt het na-isoleren van een bestaand dak. Bij nieuwbouw wordt het dak 

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Vocht & Ventilatie

Een woning en met name de buitenste delen zoals vloer, gevel en dak bescherm...

Lees verder