isolerendak.nl

ISOLEREN BUITENZIJDE DAKBESCHOT

WARM DAK ISOLATIE

In geval van isolatie aan de buitenzijde van het dakbeschot blijft de gehele constructie warm. Men spreekt dan ook van een warm dak constructie. Isolatie aan de buitenzijde van het dakbeschot ofwel bovenop de onderconstructie luistert nauw.

Er zijn meerdere eisen die men hieraan moet stellen. Indien men namelijk de isolatie aan de bovenkant heeft dan zal deze ook voldoende sterk moeten zijn om de belasting te dragen van bijvoorbeeld mensen die er overheen lopen, installaties die erop staan of het gewicht moeten dragen van een sneeuwlaag of waterlaag.

Isolatiesysteem plat dak

EIGENSCHAPPEN

Er moet dan gekeken worden naar eigenschappen van isolatiematerialen:

  • isolerende eigenschappen
  • samenhang
  • beloopbaarheid

HOE ZIT DE ISOLATIE VAST AAN DE ONDERCONSTRUCTIE?

Er zijn verschillende systemen mogelijk zoals:

  1. isolatiemateriaal in plaatvorm dat los wordt gelegd op de onderconstructie, vervolgens wordt bedekt met dakbedekking en daarop weer dakballast in de vorm van grind of tegels
  2. isolatiemateriaal dat is vastgeschroefd aan de onderconstructie
  3. isolatiemateriaal dat is vastgeplakt aan de onderconstructie

BITUMEN, KUNSTSTOF OF RUBBER DAKBEDEKKING

Uiteindelijk wordt het isolatiemateriaal voorzien van dakbedekking zoals bijvoorbeeld bitumen of kunststof of dakbedekking. Kunststof kan uit een variëteit van stoffen zoals PVC, Polyethyleen etc. bestaan.

Isolerende eigenschappen
variërend van λ > 0,05 (=slecht) tot λ ≤ 0,03 (zeer goed)

Samenhang
Hiermee wordt o.a. treksterkte bedoeld en vochttoetreding bestendigheid

Beloopbaarheid
Afhankelijk van het gebruik moet men hier een optimale combinatie zien te behalen tussen isolatiewaarde, beloopbaarheid en eventueel stevigere/dikkere dakbedekking

OMGEKEERD DAK

Een bijzonder vorm van een warm dak isolatie is het zogenaamde omgekeerde dak. Bij een omgekeerd dak ligt het dakbedekkingssysteem (bijvoorbeeld bitumen) direct op de onderconstructie en ligt de isolatielaag (geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) op de dakbedekking. Bovenop de thermische isolatie ligt weer dakballast in de vorm van grind of tegels.

WERKING VAN MATERIALEN

Onder invloed van temperatuurverschillen, vochtverschillen, wind, zon, regen, belasting etc. krimpen en zetten materialen uit, zowel de onderconstructie, het isolatiemateriaal als de uiteindelijke dakbedekking.

Specialistische kennis van deze materiaaleigenschappen en eventuele combinaties zijn essentieel en daarom moet plat dak isolatie aan de buitenzijde absoluut door professionals worden uitgevoerd, ook met garantiebepalingen in het achterhoofd (gemiddeld 10 jaar garantie op dakbedekking).

MEER INFORMATIE

 

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

ISOLEREN BALKENLAAG

We gaan op deze pagina uit van het isoleren van houten daken, veelal daterend van voor 1985. Ken...

Lees verder

ISOLEREN BUITENZIJDE

In geval van isolatie aan de buitenzijde van het dakbeschot blijft de gehele constructie warm. Me...

Lees verder