isolerendak.nl

ISOLEREN TUSSEN DE BALKENLAAG

ISOLEREN TUSSEN DE BALKENLAAG

We gaan op deze pagina uit van het isoleren van houten daken, veelal daterend van voor 1985.

Kenmerk van deze houten daken is dat – indien ze geïsoleerd zijn – een slechte isolatiewaarde hebben en dat ze door ook nog eens het ontbreken van een dampremmende laag (werd destijds niet gebruikt) veel last hadden van vocht in de constructie. Dit vocht zorgde en zorgt veelal ervoor dat het isolatiemateriaal vochtig werd en zijn werking verloor en dat de houten balkenlaag aangetast werd door schimmel, rotting en ongedierte.

Isolatie tussen balkenlaag

Een eerste belangrijke stap in een dergelijk geval is het verwijderen van het plafond en het daarna compleet verwijderen van de eventuele aanwezige isolatielaag. De onderkant van het dak moet daarna even enkele dagen luchten en drogen en eventueel schimmel en ongedierte moet worden verwijderd.

Het lastigste van het aanbrengen van isolatie tussen de balkenlaag is de bevestiging. De isolatie moet voor jaren blijven hangen. Er zijn twee opties: een constructie waarbij de isolatielaag vastgezet wordt (zoals op bovenstaande foto is te zien) of een geheel andere methode, namelijk met plafondhangers waarbij een zwevend plafond wordt aangebracht waarop de isolatie rust.

KOUD DAK METHODE

De methode waarbij isolatie aan de onderkant c.q. tussen de lagen van de balken wordt aangebracht wordt ook wel koud dak methode genoemd aangezien de dakconstructie zelf onbeschermd blijft, wat uiteindelijk wat nadeliger uitwerkt dan de versie waarbij er bovenop het platte dak isolatie wordt aangebracht.

Een groot voordeel is echter dat de bestaande dakbedekking niet aangepakt hoeft te worden, wat het goedkoper maakt om te laten isoleren.

VOORDELEN ISOLEREN BINNENZIJDE

  • goed zelf te doen
  • goedkoper dan buitenzijde isoleren

NADELEN ISOLEREN BINNENZIJDE

  • plafond moet verwijderd worden
  • ingrijpende verbouwing binnenshuis
  • koud dak methode waardoor dakconstructie niet optimaal beschermd is

BETONNEN DAKEN

Platte daken zijn doorgaans in hout of beton uitgevoerd. Er is daarom verschil in isolatiemethodes en het te gebruiken isolatiemateriaal bij platte betonnen daken ten opzichte van houten daken.

MEER INFORMATIE

 

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

ISOLEREN BALKENLAAG

We gaan op deze pagina uit van het isoleren van houten daken, veelal daterend van voor 1985. Ken...

Lees verder

ISOLEREN BUITENZIJDE

In geval van isolatie aan de buitenzijde van het dakbeschot blijft de gehele constructie warm. Me...

Lees verder