ISOLERENDAK.NL

ISOLEREN BINNENZIJDE DAKBESCHOT (KOUD DAK)

De isolatie van een pannendak kan zowel onder als boven het dakbeschot (= onderconstructie) plaatsvinden.

Indien het onder het dakbeschot wordt geïsoleerd, praten we over het isoleren aan de binnenzijde ofwel de koud dak methode.

De isolatie zorgt dan niet voor een thermische bescherming van de draagconstructie, maar alleen van de leefruimte.

Het isoleren van het dak aan de binnenzijde kan gebeuren door minerale isolatiewol aan de binnenkant aan te brengen hetzij tegen, hetzij tussen de gordingen. Ook de toepassing van isolatieplaten is goed mogelijk. Belangrijk is dat het isolatiemateriaal voldoende isolatievermogen heeft en dat wordt in principe bereikt door een voldoende laagdikte.

Indien men het zonde van de ruimte vindt, dan is isolatie aan de buitenzijde van het dakbeschot (warm dakmethode) ook mogelijk.

Het beste resultaat wordt bereikt indien de isolatie 100% luchtdicht wordt aangebracht waarbij er geen ventilatiemogelijkheid tussen isolatie ruimte en buitenlucht plaatsvindt.

Zelf aanbrengen van isolatie aan de binnenkant is zonder meer mogelijk voor de handige klusser. Belangrijk is evenwel dat alles goed op elkaar aansluit, er gebruik wordt gemaakt van dampremmende lagen, er voldoende ventilatie is om vocht af te voeren uit de leefruimte. De dampremmende laag is speciaal bedoeld om te voorkomen dat vochtige lucht naar boven migreert, de isolatielaag in. Het is dan ook belangrijk om goed te ventileren bij overmatige vochtproductie in de ruimte onder de isolatie. Zie ook vocht en ventilatie.

EEN PRETTIG BINNENKLIMAAT

Koude en vochtige ruimtes ervaren mensen als onbehaaglijk. Om zich ergens prettig en comfortabel te voelen zijn enkele dingen van belang zoals de vochtigheidsgraad, de temperatuur en eventuele luchtverplaatsingen (tocht).

In woningen waar de vochtigheidsgraad te hoog is voelen mensen zich niet prettig, maar in woningen met een te droge lucht voelen mensen zich ook niet prettig.

Thermische isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur aangenaam blijft en dat er geen of minder last is van zogenaamde koudestralingen.

KOUDESTRALINGEN

Een CV-radiator straalt warmte uit. In de gemiddelde huiskamer is er sprake van een constante temperatuur echter weet en ervaart een ieder dat indien men dichter bij een radiator of een kachel staat of zit, men warmtestraling ervaart, meestal een behaaglijk gevoel.

Koudestraling is het tegenovergestelde. In een kamer zijn er diverse onderdelen die kouder zijn dan de omgevingstemperatuur zoals bijvoorbeeld een raam van enkel glas.

Dat glas is veel kouder dan de rest van de huiskamer en “straalt” daarom koude uit. Bewoners houden niet van koudestraling. Thermische isolatie vermindert koudestraling doordat muren bijvoorbeeld warmer worden of indien er dubbel glas in plaats van enkel glas wordt toegepast.

MEER INFORMATIE

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Isoleren binnenzijde

De isolatie van een pannendak kan zowel onder als bov...

Lees verder

Isoleren buitenzijde

Informatie over het isoleren van hellende ofwel schuine... 

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Isoleren zoldervloer

Een andere optie om het warmteverlies via het dak...

Lees verder