GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Zelf uw dak isoleren ?

Het dak van uw woning isoleren is een goede stap om uw energiekosten te beperken, de waarde van uw woning te verhogen en uw wooncomfort te vergroten. Voor het isoleren van uw woning heeft u de juiste isolatiemiddelen nodig, de juiste gereedschappen en natuurlijke kennis van zaken.

Wat kan een gemiddelde klusser ?

Uit ervaring weten we dat bepaalde werkzaamheden door de gemiddelde klusser wél uitgevoerd kunnen worden en bepaalde werkzaamheden niet. Het is van belang dat de juiste methodes en materialen worden gebruikt waarbij rekening wordt gehouden met thermische waardes en vocht- en ventilatiekwesties. Indien er onvoldoende in ventilatie en dampsystemen rekening wordt gehouden, dan kan isolatiemateriaal vochtig blijven en gaan rotten en schimmelen. Binnen enkele jaren is de thermische isolatiewaarde dan verdwenen en is er sprake van schimmel en waarschijnlijk ongedierte. Daarnaast is brandbestendigheid en -veiligheid een mogelijk probleem.

Indien u handig genoeg bent, kunt u allerlei isolatiewerkzaamheden zelf uitvoeren, waaronder het isoleren van uw dak. Wel is het zo dat bepaalde dakisolatiewerkzaamheden feitelijk te moeilijk zijn voor de doe-het-zelver en de eventuele nadelige gevolgen groot kunnen zijn.

Over het algemeen kan een doe-het-zelver de volgende twee werkzaamheden prima zelf uitvoeren:

  • isoleren van de binnenzijde van een hellend dak (tussen de balken)

  • isoleren van de bovenzijde van de zoldervloer

De zoldervloer isoleren

Het isoleren van de zoldervloer is een project dat een gemiddelde klusser zonder veel gevaar kan proberen. Er zijn zowel zachte glaswolachtige materialen in de handel als harde platen die alleen op maat gezaagd hoeven te worden, beloopbaar zijn en voor een bepaalde isolatiewaarde zorgen. Door op de juiste maatvoering te letten en de gebruiksaanwijzing te volgen kan een zolderverdieping goed ge soleerd worden en zorgen voor energiebesparing. De zolder zelf zal echter wel koud blijven en niet bruikbaar voor bewoning.

Brandveiligheid is belangrijk

De constructie die u gaat realiseren moet voldoen aan bepaalde wettelijke brandveiligheidseisen. Indien blijkt - bij ontstaan van brand - dat u het dak met de verkeerde materialen hebt ge soleerd is het mogelijk dat de brandverzekering niet uitkeert.

Welke werkzaamheden kunt u beter niet zelf doen:

  • isoleren van de buitenzijde van een hellend dak

  • isoleren van een plat dak

Waarom niet ?

Er zijn enkele risico's verbonden aan isolatiewerkzaamheden verbonden zoals het rekening houden met vocht en ventilatie en koude- en warmtebruggen. Hiervoor is uitgebreide technische kennis noodzakelijk en verkeerd uitgevoerde isolatiewerkzaamheden kunnen zorgen voor schade aan het gebouw, minimaal thermisch effect en de verplichting om op termijn alles weer te vervangen.

Platte daken lijken eenvoudig, maar door de veel grotere vocht- en gewichtsbelasting zijn de eisen aan uitvoering en kwaliteit van platdakisolatie veel groter geworden.

Hier kunt u meer lezen over de ins en outs van de techniek van dakisolatie.

Ook niet onbelangrijk: 6 % btw subsidie

De overheid verstrekt in 2013 en geheel 2014 subsidie in de vorm van een btw-verlaging van 21% naar 6% op het isoleren van de woning waaronder het isoleren van het dak. Echter geldt deze subsidie niet voor materiaalkosten, maar alleen voor ARBEIDSKOSTEN. Indien u echter de isolatiewerkzaamheden zelf uitvoert, dan kunt u geen gebruik maken van deze subsidie.

Zelf uw dak isoleren goedkoper ?

Bent u een rasechte klusser met twee rechterhanden ? Dan is zelf isoleren beduidend goedkoper. Bent u echter minder handig en moet u naast de isolatiematerialen ook nog eens gereedschappen aanschaffen ? Dan is de kans aanwezig dat u zelfs duurder uit kunt zijn. Waarom vraagt u niet vrijblijvend documentatie en tarieven aan bij onze partners ? Het kost u niets en u bent tot niets verplicht, maar kunt dan wel uitstekend vergelijken of het goedkoper is om het zelf te doen of te laten doen.

Klik op de gele knop hieronder.