GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Vocht en ventilatie

Vocht, de sloper van gebouwen

Een woning en met name de buitenste delen zoals vloer, gevel en dak beschermen de bewoners tegen de elementen. De grootste vijand is vocht, niet alleen door hemelwater, maar ook door hydrostatische druk vanuit de bodem waardoor grondwater in een woning naar binnen sijpelt en door condensatie van vocht in de woning. En door vocht wat in de bouwmaterialen zit (bijvoorbeeld in mortel e.d.).

Vocht is een natuurlijk onderdeel in een woning. Te weinig vocht is niet goed, maar teveel vocht is slopend voor het gebouw. Bouwmaterialen brokkelen af, schimmel en ongedierte gaat ontstaan, hout gaat rotten, het leefklimaat wordt slecht en mensen worden ziek.

Allemaal door vocht.

Thermische isolatie

Thermische isolatie of warmte isolatie is een goed wapen tegen het binnendringen van vocht en koude in de woning. Echter door de bewoners zelf wordt ook veel vocht geproduceerd door het uitademen. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks vele liters waterdamp door douchen, wassen, koken en simpelweg ademen. Indien een woning erg goed is ge soleerd en alle kieren en naden ook nog eens afgedicht zijn kan het vocht geen kant op en zal het uiteindelijk condenseren op het koudste deel in de woning (veelal de binnenkant van de ramen of eventuele koude muren) en zal daarnaast de vochtigheidsgraad in de woning erg hoog worden wat voor de meeste mensen niet behaaglijk aanvoelt.

Informatie over daken:

Functies dak

Een dak is een belangrijk onderdeel van een gebouw en naast bescherming tegen de elementen heeft het nog meer functies. Lees hier verder.

Ventilatie

De beste manier om vochtige lucht af te voeren is ventilatie. Door het elke dag luchten (frisse lucht binnenhalen, bedompte vochtige lucht verwijderen uit de woning) blijft de vochtbalans in de woning stabiel. Door geforceerd ventileren (bijvoorbeeld mechanisch ventileren) hebben bewoners zelf invloed op de luchtvochtigheidsgraad in de woning.

Isolatie,ventilatie en vocht

Isolatie, ventilatie en vocht kunnen niet los van elkaar gezien worden. Ondanks dat het ventileren betekent dat er warmte en energieverlies is, dient het te gebeuren om zo schade door vocht te voorkomen. Enkele jaren geleden was men nog van mening dat een woning potdicht ge soleerd moest worden, maar vanwege de grote vochtproblemen die daaruit volgden is men daar op terug gekomen.