GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Isoleren zoldervloer

Vliering

Veel woningen hebben een zolder die niet meer is dan een zogenaamde vliering: een ruimte met een beperkte stahoogte en in feite alleen geschikt voor het opbergen van spullen en niet voor het bewonen. Soms is het mogelijk om een dak te vergroten of een dakkapel te plaatsen waardoor er bijvoorbeeld wel een kleine bewoonbare ruimte ontstaat.

Op deze pagina hanteren we het uitgangspunt dat een bewoner geen behoefte heeft aan bewoonbare zolder of vliering, maar dat het puur de bedoeling is om de woning energiezuiniger te maken.

Beloopbare zolder of niet ?

Een belangrijke vraag die beantwoord moet worden is of de vliering of zoldervloer beloopbaar moet zijn of niet. Dat heeft direct consequenties op de isolatiemethode en het isolatiemateriaal.

Niet beloopbaar of belastbaar

Een van de gemakkelijkste en goedkoopste en meest effectieve methodes om de zolder te isoleren is het gebruik van glaswol of steenwol. Dit materiaal is relatief makkelijk op maat te maken (versnijden of verzagen) en is heel plooibaar en heeft een prima thermische werking. U rolt simpelweg de rollen tussen de balken of over de balken en zorgt voor overlapping zodat de warmte uit de woning eronder niet kan ontsnappen.

Andere optie: isoleren plafond onder zolder

Een andere mogelijkheid is het isoleren van het plafond c.q. onderkant van de zoldervloer. In tegenstelling tot een zoldervloer behoort het plafond echter wel tot de leefruimte van de woning en zal deze afgewerkt moeten worden, wat het een duurdere optie maakt. Daarnaast kost het beduidend meer moeite om dergelijke plafondisolatie aan te brengen dan op de vloer.

Wel beloopbaar en/of belastbaar

Wilt u dat de vloer wel beloopbaar of belastbaar is, zodat u er bijvoorbeeld spullen in opslag kunt zetten ? Dan heeft u 2 opties: allereerst kunt u beloopbare isolatieplaten aanbrengen in plaats van zachte en plooibare glaswol of steenwolisolatie. U dient dan een framewerk te maken op de vloer, daartussen de isolatie te plaatsen en daarboven op houten beloopbare planken of platen te bevestigen. Belangrijk bij deze optie is dat er voldoende ventilatie-openingen zijn van het ge soleerde en afgesloten deel. Ook kunt u kiezen voor isolatieplaten die van zichzelf al beloopbaar of belastbaar zijn (bv. steenwol platen). Deze hoeft u dan verder niet af te werken, echter moeten de platen wel heel secuur worden bevestigd.

Isoleer ook het zolderluik !

Wat veel mensen vergeten is het isoleren van de opening of het luik naar de zolderverdieping. Indien dit luik te dun is en/of er zijn kieren tussen het luik en de openingen, dan gaat dit luik fungeren als een soort schoorsteen waarbij warme lucht van de gehele woning via de kieren van het luik naar buiten worden gezogen door het niet-ge soleerde dak. (zie tekening)

Informatie isoleren hellende of schuine daken

Isoleren zoldervloer

Een andere optie om het warmteverlies via het dak tegen te gaan is het isoleren van de zoldervloer

Prijzen isoleren zoldervloer

In de regel verdient de investering in dakisolatie zich binnen enkele jaren terug, alleen al door besparing op energiekosten. Bent u ook benieuwd wat in u geval de kosten zullen zijn, uw subsidiemogelijkheden en uw besparing ? Vraag dan een gratis en vrijblijvende internetofferte aan. In 1 stap vraagt u bij circa 5 regionale isolatiebedrijven een gratis en vrijblijvende offerte aan. Klik op de gele knop hieronder.