isolerendak.nl

WONINGISOLATIE IN HET ALGEMEEN

WAAROM ISOLEREN?

Er zijn meerdere redenen om een woning te isoleren: de woning wordt energiezuiniger waardoor u flink gaat besparen op de jaarlijkse energiekosten, de woning wordt meer waard, het Energielabel wordt gunstiger, maar bovenal…..een goed geïsoleerde woning is gewoon veel prettiger en behaaglijker wonen.

EEN PRETTIG BINNENKLIMAAT

Koude en vochtige ruimtes ervaren mensen als onbehaaglijk. Om zich ergens prettig en comfortabel te voelen zijn enkele dingen van belang zoals de vochtigheidsgraad, de temperatuur en eventuele luchtverplaatsingen (tocht).

In woningen waar de vochtigheidsgraad te hoog is voelen mensen zich niet prettig, maar in woningen met een te droge lucht voelen mensen zich ook niet prettig. Thermische isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur aangenaam blijft en dat er geen of minder last is van zogenaamde koudestralingen.

KOUDESTRALINGEN

Een CV-radiator straalt warmte uit. In de gemiddelde huiskamer is er sprake van een constante temperatuur echter weet en ervaart een ieder dat indien men dichter bij een radiator of een kachel staat of zit, men warmtestraling ervaart, meestal een behaaglijk gevoel.

Koudestraling is het tegenovergestelde. In een kamer zijn er diverse onderdelen die kouder zijn dan de omgevingstemperatuur zoals bijvoorbeeld een raam van enkel glas. Dat glas is veel kouder dan de rest van de huiskamer en “straalt” daarom koude uit. Bewoners houden niet van koudestraling.

Thermische isolatie vermindert koudestraling doordat muren bijvoorbeeld warmer worden of indien er dubbel glas in plaats van enkel glas wordt toegepast.

KORTOM, ISOLEREN VAN DE WONING IS VERSTANDIG

Woning van voor 1997 zijn bij de bouw niet automatisch voorzien van de noodzakelijke isolatie zoals dubbel glas, dak-, gevel- en vloerisolatie. Door na-isolatie van de onderdelen kan veel voordeel worden behaald. Hieronder ziet u een overzicht van de meest voorkomende isolatie en energiebesparende methodes. Uit ervaring weten we dat de volgende na-isolatie mogelijkheden het meest rendabel zijn:

 • spouwmuurisolatie
 • dakisolatie
 • vloerisolatie
 • dubbel glas

Het rendabele zit hem vooral in de grote oppervlaktes die geïsoleerd worden waardoor deze isolatiemethodes grote invloed hebben op de energiezuinigheid en behaaglijkheid in de woning.

ISOLATIE EN ENERGIEBESPARING MOGELIJKHEDEN

 • Het isoleren van het dak
 • Gebalanceerde ventilatie
 • Het isoleren van de spouwmuren
 • Leidingwerk en buizen isoleren
 • Het isoleren van de vloer
 • Kieren afdichten
 • Het isoleren van de gevel
 • Waterbesparende kraan- en douchekoppen
 • Isolerende beglazing plaatsen
 • Het isoleren van de zoldervloer
 • Zonnepanelen plaatsen
 • Zonneboiler plaatsen HR++-combiketel plaatsen

AANTREKKELIJKE SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN

De overheden op Europees, nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau hebben energiezuinigheid van woningen en duurzame energie hoog in het vaandel staan en er zijn dan ook vaak aantrekkelijke subsidies, fiscale en financieringsmogelijkheden voor het isoleren van de woning.

Een voorbeeld hiervan is de btw-verlaging van 21% naar 9% voor 2021. Dat maakt de investering lager en de terugverdientijd korter. In combinatie met de besparing op energiekosten en de stijging van de woningwaarde is isoleren in de eigen woning een goede en verstandige beslissing.

Op deze website wordt dieper ingegaan op de het isoleren van het dak of zoldervloer, maar op andere websites kunt u lezen over spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

INFORMATIE OVER DAKEN:

KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Functies dak

Een dak is een belangrijk onderdeel van een gebouw en...

Lees verder

Dakvormen

Er zijn vele dakvormen, maar globaal kunnen er 2 soorten wor....

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Dakbedekking

Onder dakbedekking wordt verstaan alle materiaallagen bo...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Dakramen- dakkapellen

De meeste woningen met schuine/hellende dak...

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Over woningisolatie

Er zijn meerdere redenen om een woning te isoleren: de woning wordt energiezuiniger 

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Meeste warmteverlies

In de jaren '60 en '70 zijn veel woningen met pannendaken gebouwd die niet 

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Dak isoleren

Deze website behandelt het na-isoleren van een bestaand dak. Bij nieuwbouw wordt het dak 

Lees verder
KRUIPRUIMTE ISOLEREN

Vocht & Ventilatie

Een woning en met name de buitenste delen zoals vloer, gevel en dak bescherm...

Lees verder